Откриване на кръгла маса “Демократичната общност и властта – между принципите и компромисите”

Председателят на УС на Сдружение „Граждански съвет“ Гроздан Караджов откри втората кръгла маса със следните думи:

Уважаеми г-н Гайслер,

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

Добре дошли на втората кръгла маса на тема “Демократичната общност и властта – между принципите и компромисите”. Тя е продължение на проведената преди месец дискусия: “Политическо представителство на демократичната общност в България”. Събитието и днес се организира и финансира съвместно от сдружение Граждански съвет и Фондация „Конрад Аденауер“.

Позволете ми в началото на днешната среща да Ви кажа няколко думи “За публичния дебат и този форум”. Месец след първата ни среща се опитвам да си отговоря на въпроса успяхме ли да постигнем нещо на нея и какво. Мисля, че успяхме да направим малка крачка напред за демократичната общност точно в този труден момент – да рестартираме, да презаредим автентичния дебат за демократичните ценности с нова енергия. Енергия, която, повече или по-малко, виждам във всеки от вас!

На практика този дебат се случва, в една или друга степен ежедневно, непрекъснато и навсякъде. В неговите измерения попадаме, четейки официалните изявления на политическите сили, в словесните битки на на политиците в медиите, в частните ни разговори, и естествено, във вездесъщите социални мрежи. И както се казва – неведоми са каналите информационни. Все пак с Фондация “Конрад Аденауер” започнахме тази инициатива заедно, с обща вяра, а именно, че това е форматът на автентичния дебат – личен, пряк, неопосредстван. Той не е във виртуалното пространство, а в това тук – в реалното пространство, където общуването е чисто и просто пълнокръвно.

Това не е кръгла маса, за изповядване на греховете и за получаване на опрощение. Нито е форум, който търси възможности за конституиране на нови политически субекти и съюзи. Това не е дебатът, който иска да изземе, а да създава. Това е дълъг и дълбок разговор. Разговор вътре в нас, но повече разговор с другия, с този, с когото споделяме много или поне достатъчно, за да приемем, че сме от една общност.

Защото, на всички ни се иска този разговор да поставя и да търси отговори на въпроси, много по-важни от това, каква да бъде политическата тактика, да се заравяме в механиката на събитйността. Вълнува ни какво се случва с демократичните ценности в България, но и не само. Вълнува ни какви са световните предизвикателства пред другите като нас, но са във Варшава, Будапеща, Париж, Берлин. Как хората, и най-вече тези, които започват да губят вяра в демокрацията, могат да си я върнат. И биха могли отново да проектират бъдещето си не в свят на противопоставяния, на самоизолация и огради, а в такъв, който им позволява да запазят достойнството, просто зачитайки другия.

Събираме сме се на тези срещи,

  • за да изговорим и напишем идеите, които ни обединяват,
  • за да дадем път за изява на нови за политиката лица, при това не само тук в София, а и в редица български градове,
  • за да подкрепим онези, които са изкушени от политиката и печелят симпатиите на своите съграждани да направят своята първа крачка в изборите.

Защото изборите са само финалния спринт на един дълъг и уморителен маратон. Дълго надбягване за спечелване на умовете и сърцата на хората с нашите идеи и лица, на които те симпатизират. Колкото до самиия финал – знаете, че там е достатъчна и една ракета-носител с лиценз за явяване на избори, за да пренесем натрупаната сред хората енергия в истинско и ефективно политическо представителство. Виждам поне дузина такива ракети, които още отсега са се приготвили на стартова позиция и дори, един вид, вдигат пара около себе си. Но, само на пара няма да пеодолеят земното притегляне, няма да прескочат изборната бариера. Необходима е енергията идваща от хората, събрана сред тях, извлечена от разговорите с тях, не от монолозите ни. Затова имам една огромна молба към всички Вас! Нека спазим маратонския принцип – нека не се отказваме колкото и да ни е трудно, нека запазим сили до финала колкото и да сме уморени, нека не спираме по средата на пътя. Нека бъдем заедно на тези кръгли маси и на всички занапред, за да преизковем доверието помежду ни и заедно да трасираме и извървим пътя към успеха.

Този форум е отворен за всички, които сме стъпили на този common ground. Нека всеки да заповяда, когато се почувства готов. Вратата е и ще остане отворена, защото смятам, че общият интерес най-добре се изразява и отстоява от самата общност, а не в партийни лаборатории. Те имат съвсем различна цел. Ние имаме тази енергия. Енергия, която, повече или по-малко, виждам във всеки от нас!

Благодаря за вниманието!

Видео:

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.