Много важна книга по много важен въпрос

В превод на български от английски език авторитетното българско Издателство „Изток-Запад“ публикува новата книга на професора в Университета на Северна Каролина и други престижни американски университети Димитър Бечев. Книгата е издадена първо от Йелския университет. Нашият сънародник има блестяща академична кариера. И не само ние неговите близки приятели и познати се радваме и гордеем с успехите на професор Димитър Бечев.

„Русия се завръща на Балканите“ е много важна книга по много важен въпрос. Тя е събитие в публичния форум на днешното българско общество. Събрали сме се днес тук да посочим събитието сред безброй книги, които, слава богу, и у нас се публикуват непрестанно. От такива събития има нужда публичния форум на обществото, а не от празнодумство и разрушителни страсти. Това е книга на изискано, вещо и най-добросъвестно проучените значими факти, драматични процеси, много-планови напрежения и конфликти. Това е книга на задълбочения анализ и аргументираните изводи и оценки. Интелектуалната честност и правдивост доставят удовлетворение на всеки заинтересуван от обективната истина, а тези за които изводите и оценките са нелицеприятни не могат да се оплакват от проявена към тях злонамереност, злепоставяне и т.н. В днешния свят има нужда от повече разум и колкото е възможно освобождаване на публичния живот от езика на омразата. Ето защо, без да претендирам, че съм посочил всички основни достойнства на книгата на Димитър Бечев „Русия се завръща на Балканите“, твърдя че тя е много важна книга. Някои експерти по проблематиката споделиха с мен, че имаме в ръцете си една от най-сериозните и ценни книги по въпроса за влиянието на Русия на Балканите в условията на съвременната геополитическа ситуация.

След краха на тоталитарно-комунистическата система и разпадането на Съветския съюз Русия преживява един от най-тежките периоди на своята история. Някогашната Руска империя днес е Руска федерация, ядрена държава с най-голяма територия в света, с огромни нефтени залежи и други подземни богатства, но далеч с не толкова мощна икономика, нисък стандарт на живота на огромното мнозинство на населението, политически режим, който не намира одобрение в демократичния свят и т.н. Русия преживява болезнено това, което смята за свое историческо злощастие и смята че е изправена пред външни заплахи. Поведението на Путинова Русия буди основателни безпокойства сред бившите страни от Съветската империя, в Европа, в т.ч. на Балканите.

На български заглавието на книгата на Димитър Бечев не случайно е „Русия се завръща на Балканите“, защото страните от бившия социалистически лагер, респективно бившите републики на Титова Югославия и Албания са ориентирани на Запад и са станали или желаят да станат членки на Европейски съюз. Повечето от тях са членки на НАТО. Православна Гърция е отдавна член на НАТО и на ЕС. Регионът е за Русия загубена сфера на влияние, което тя се стреми да възроди. Амбициите на Русия се посрещат с тревога от европейски ориентираните страни и естествено ЕС не може да гледа на руските стремежи с безразличие, да подценява и пренебрегва претенции от миналото. Въпросът за завръщането на Русия на Балканите е много важен от всяка гледна точка: от гледна точка на страните от югоизточна Европа, от гледна точка на Русия, от гледна точка на Европейския съюз, НАТО и САЩ. Всички тези въпроси са осветени в книгата на Бечев, която освен всичко друго е изобилно информативна.

Димитър Бечев експерт, вещ изследовател, който се ръководи от най-високи научни стандарти, което ние, които не сме от академичната сфера, но имаме разбираеми интереси към процесите в нашия регион, имаме отношение към проблематиката, разисквана в книгата, подразбираме от научната кариера на нашия автор, че той се ръководи тъкмо от най-високи научни критерии и стандарти. Бечев показва убедително, че Русия намира среди в балканските държави, които по едни или други причини и мотиви имат свои тежнения към тази страна, която за съжаление не се слави като приятел на свободата, демокрацията, зачитане правата на човека, суверенитета на другите държави, дори когато те не са враждебно настроени към нея. Това е горчива истина. Умното четене на книгата на проф. Бечев предпазва от подмяната на някои проблеми, които имат някои от балканските страните, в т.ч. България, и които те трябва са преодолеят най-напред във вътрешен план. Разбира се, едновременно с тази задача е необходимо да се разбира и реагира по подходящ начин това, което Димитър Бечев обозначава като употребата от Русия на „меката сила“. „Меката сила е, без всякакво съмнение, един от най-важните, ако не и най-важният актив, с който Русия разполага. Да спечелиш сърцата и умовете е по-лесно и изключително по-евтино, отколкото да подкупваш правителства, да поддържаш съюзи, камо ли да прилагаш твърда сила. Антизападните настроения, национализмът и положителните исторически спомени за Русия преобладават в страни като Сърбия, Гърция или България“ (стр. 272). Специално внимание заслужава 6-та глава на книгата, която третира темата за хибридната война. Много се говори през последните години за хибридната война, но нерядко представите за феномена са повърхностни. Ето още един повод да насочим вниманието към важната книга на нашия автор.

Да пожелаем успех на книгата, успех, който е ценен за всички нас, за страната ни, избрала да е част на Европейски съюз.

Гроздан Караджов, юрист

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.