Откриване: „Русия се завръща на Балканите“ (видео)

Встъпителните думи на председателя на УС на Сдружение „Граждански съвет“ Гроздан Караджов по време на представянето на книгата на д-р Димитър Бечев „Русия се завръща на Балканите“, организирано съвместно с Издателство „Изток-Запад“ и Фондация „Конрад Аденауер“:

В своята книга „Русия се завръща на Балканите“ моят приятел доктор Димитър Бечев успява да разгадае мотивите, средствата и последиците от актуалната руска политика в нашия винаги бурен регион. На мнозина неговият обективен поглед няма да се хареса. Защото голяма част от българите продължаваме силно да любим и мразим. А когато емоциите замъгляват прагматизма, не могат да се извлекат ползи от едно и без това трудно сътрудничество.

У нас обаче приятелството често се бърка със синдрома на Големия брат, и това се отнася не само до Руската федерация, но и до всички геостратегически партньори, с които нашите управляващи не искат или не могат да преговарят на равна нога. И нека не се заблуждаваме – не е въпрос на размер, емоция или обща история. Погледнете Балтийските страни, които въпреки че са имали много по-тесни връзки с Русия, успяват да защитят своите интереси, балансирайки между стари и нови партньори. Успяват да разграничат политиката от бизнеса. Защото чувствата са си чувства, но газът и петролът са с пари.

За съжаление, днешните български управляващи нямат характер или желание да отстояват българските интереси. Те експлоатират емоциите, за да извлекат полза единствено и само за себе си. Парадоксалното е, че нито те, нито Русия има илюзии по отношение на голямата цел. Нашите управляващи не искат, а Кремъл знае, че не може да възстанови бившия социалистически блок. Затова целта на Кремъл е разрушителна, а не съзидателна – да се усложнят връзките със Запада, да се вбие клин между партньорите, да се сее раздор в обществото, независимо за коя държава става въпрос. И основното средство не е идеологическо, а икономическо или още по-точно – енергийно. Колкото по-зависима е една страна, толкова по-лесно манипулируема е тя. Или ако ми позволите да цитирам Стефан Стамболов – “руското правителство иска да платим за нашето освобождение с нашата независимост”.

За съжаление, в България има достатъчно политици, склонни да приемат подобна сделка. Затова България е единствената страна в ЕС, която е изцяло зависима от руския природен газ. Затова години наред уж диверсифицираме газовите потоци, а накрая се оказва, че заменяме доставките на руски газ през Украйна с доставки на руски газ през Турция. Затова АЕЦ „Белене“ хем е златен гьол, хем продължаваме да наливаме милиарди в него. Затова хем сме в НАТО, хем упорито държим армията си на руски бойни антики, които отдавна трябва да са приземени в някой музей …

И сметката я плащаме ние – обикновените българи, руснаци, сърби, македонци … 

За щастие, пак ние избираме кой да ни управлява и може би е крайно време да посочим някой, който ще защитава нашите, българските, интереси. А не своите лични. Книгата на Димитър Бечев помага да направим информиран избор по отношение политиката на Русия, като се научим да разграничаваме илюзиите от фактите, манипулациите – от реалността, лицемерието – от искренността. Затова си заслужава да се прочете.

Видео

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.