Откриване на кръгла маса „Диверсификация на газовите доставки за България: Геополитически и пазарни измерения“ (видео)

Председателят на УС на Сдружение „Граждански съвет“ Гроздан Караджов откри шестата кръгла маса, организира съвместно с Бюрото на Фондация „Конрад Аденауер“ в България, със следните думи:

Здравейте, дами и господа, скъпи приятели,

Това е шестата кръгла маса, която Гражданският съвет организира. Сдружение с идеална цел, което знаете, след кончината на политическия проект „Реформаторски блок“, остана единственото продължаващо да съществува като цяло. Съсредоточаваме се върху редица теми като изборите, социологията. Но също така и евроатлантическата посока на страната, която не е особено популярна тема напоследък. И особено по темата за газа, за която миналата година по същото време направихме кръгла маса отново с г-н [Димитър] Бечев.

Още тогава стана ясно, че у нас непрекъснато нови и нови инфраструктурни проекти се правят в тази посока. Но дали всъщност става дума за реална диверсификация?

По-скоро не. Затова искаме още веднъж тази година да се съберем по този въпрос и да поговорим.

Поканили сме за целта хора, които са вещи в областта. Димитър Бечев – който ви е познат – живее и преподава в САЩ, но е и виден изследовател на региона на Балканите, на Турция, на Русия и на някои от страните в Черно море.

Също така до мен е и г-н Пламен Димитров, който е представител на Българското геополитическо дружество и също е експерт в областта, която днес сме поставили за тема.

Няма нужда от представяне г-жа Галина Александрова, която е главен редактор на информационния портал 3E News – т.е. екология, енергетика и икономика (от английски economy). Затова без да вземам излишно време от тяхното, ще започна с благодарност към г-н [Торстен] Гайслер, който е директор на българското бюро на фондация „Конрад Аденауер“ с чиято помощ съвместно организираме тази кръгла маса.

Бих искал да благодаря на представителите на посолствата в България на Швейцария, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Испания, Румънния, Финландия, Холандия, Чехия и САЩ, които днес са тук сред нас. Това още веднъж показва колко важна е темата и колко важно е тя да бъде погледната под един критичен ъгъл, а не да е просто рекламна кампания на един или друг инфраструктурен проект.

Видео

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.